de bekendste merken en winkels zijn
primark
zara
replay
H&M
primark
slavernij bij de primark
Helaas verscheen er een bericht in de media, dat er kinderarbeid betrokken is bij de kleding van Primark. Daarnaast levert ditzelfde bedrijf ook aan C&A. Ook eerder werd er al eens bericht over misstanden bij de productie van kleding voor Primark.
Kinderen van 11 jaar naaiden kraaltjes aan shirts en verdienden weinig of bijna niets met hun harde werk. Er wonen veel van de tienermeisjes op het fabrieksterrein en wordt er een deel van hun 'salaris' alvast ingehouden voor later. Die ze uiteindelijk nooit kregen.
replay
Meisjes en vrouwen in de textielfabrieken, worden gedwongen lange uren voor lage lonen te werken. Ze verblijven in slaapzalen en mogen het bedrijfsterrein bijna nooit verlaten. De onderzochte fabrieken maken kleding en accessoires voor de westerse wereld waaronder de Replay. Nederlandse bedrijven zijn nog steeds niet is staat om de slavernij op te lossen.
H&M
Als je iets koopt bij H&M kan het zijn dat het gemaakt is door meisjes uit India die in de slavernij werken. Het Zweedse kledingbedrijf H&M koopt namelijk stoffen in die door jonge dwangarbeiders in Bangladesh worden gemaakt. Dat stelt onderzoeksbureau SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) vast. Volgens SOMO worden vrouwen en meisjes soms in spinnerijen opgesloten en moeten zij vaak lang en gedwongen werken en krijgen ze maar weinig loon. SOMO spreekt van "moderne slavernij".
Zara
Zara werd in 2011 aangeklaagd voor slavernij. In Brazilië heeft de overheid ontdekt dat 15 arbeiders in slechte omstandigheden werkten in illegale fabrieken in São Paulo. De 15 arbeiders vertelde dat ze in gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden op de vloer Zara-labels in kledingstukken moesten zetten. Ze werden gedwongen om 12 uur achter elkaar aan één stuk door te werken voor een loon van ongeveer 140 euro per maand terwijl het minimum loon in Brazilië 250 euro is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb